Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat, miercuri, că în acest moment la hoteluri mai sunt cazați doar 151 de deputați, majoritatea acestora mutându-se deja în zona privată.
El a menționat că, în condițiile în care Parlamentul va pune de acord Statutul deputaților și senatorilor cu obiecțiile Curții Constituționale, hotelierii vor fi anunțați cu 15-20 de zile înainte asupra schimbărilor intervenite în procedurile interne referitoare la cazare.
„În acest moment, la hotel mai stau 151 de deputați. (…) Vom avertiza toate hotelurile că în 15 zile vom shimba procedura internă în Parlament, la Senat și la Cameră, vorbim de aceeași sumă forfetară pentru fiecare parlamentar. Din punctul nostru de vedere, este normal să-i atenționăm pe acești parteneri ai noștri hotelieri cu 15-20 de zile înainte. Sper ca în 20 de zile colegii noștri care au fost anunțați – majoritatea deja s-au mutat în zona privată așteptând aceste două proiecte de hotărâre ale Senatului și Camerei votate de cele două plenuri ca să putem să le acordăm suma de 4.000 de lei. Am speranța că la finalul lunii toate lucrurile vor fi așezate”, a spus Zgonea.
El a menționat că, în condițiile în care miercuri motivarea Curții Constituționale referitoare la Statului parlamentarilor va ajunge la Camera Deputaților, principala sa preocupare va fi legată de îndeplinirea condițiilor și recomandărilor din decizia CC.
„Voi avea luni o discuție cu liderii grupurilor politice parlamentare împreună cu președintele Senatului, Crin Antonescu, după care Comisia pentru Statut, în câteva zile, va trebui să facă un raport. Și voi avea o discuție cu liderii grupurilor parlamentare pentru construcția Codului de conduită și începerea procedurilor de modificare a regulamentelor, a celui comun și a celor două Camere, și racordarea lor împreună cu Statutul parlamentarilor la procedurile europene”, a adăugat Zgonea.
El a spus că va trimite și o scrisoare în acest sens Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, iar săptămâna viitoare va purta discuții și cu secretarul general care vizitează România și cu Parlamentul European pentru a trimite specialiști pe această zonă.
„Acum câțiva ani Parlamentul Euroepean a scris un cod de conduită care este un model pentru statele europene și din care noi trebuie să ne inspirăm”, a spus Zgonea.
El a arătat că în acest moment nu există obiecții cu privire la alte articole din Statutul parlamentarilor, nici la cele privind constrângerile bugetare și nici la cele legate de conflictul de interese și incompatibilități.
„Noi vom pune în aplicare ce a solicitat Curtea Constituțională privind termenul pentru conflict de interese și incompatibilități. Eu sunt convins că președintele statului va promulga Statutul dacă noi ne punem în concordanță cu decizia Curții”, a mai spus Zgonea.